torstai 27. kesäkuuta 2013

Päiviä, joina rakastan työtäni

Suomeen muuttanut tuttava pyysi pientä kirjallisuuspäivitystä viime vuosien merkittävistä suomalaisesta- ja maailmankirjallisuudesta. Kuvassa se mopedi, joka karkasi käsistä.

 


freefoto.com

Ihan ensimmäiseksi pitäisi tietysti selvittää tarkemmin, minkätyyppisestä kirjallisuudesta henkilö tykkää, mutta koska ympärilläni on varovaisesti arvioiden joitakin tuhansia niteitä, joista valita, niin hittojako siitä. Kirjakärry kehiin ja lapiohommiin!
Epätieteellinen metodi on vastaava, kuin sekakukkakimpun tai bileiden vieraslistan laatijalla: otetaan vähän kaikkea. Ensin joukossa on liikaa naisia, otan mukaan vähän miehiä, sitten on liian raskasta. Pitää keventää! Sitten on pelkkiä uutuuksia: otetaanpa vähän vanhempaakin, varsinkin sellaisia, joista on kohuttu paljon. Viimeinen silaus tehdään valituilla lasten- ja nuortenkirjoilla sekä sarjakuvilla. Voilà!
Lopputulos: tiskin reunalla huojahtelee sekalainen kokoelma kirjoja, joita kesä-Timo ja auto-Janne väistelevät siihen asti, että asiakas käy valitsemassa niistä mieleisensä.
Bonukset: asiakas, joka pääsee samalla ulkoiluttamaan lastaan ja motskariaan, sekä laistamaan kotitöistä -- sillä mitä on moppaaminen, kun ihminen voi sivistää itseään! Ja me voimme tehdä sitä, minkä osaamme parhaiten ja pidämme eniten, eli lelliä asiakasta yksilöllisellä palvelulla.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kirjailijakettu numero kymmenen

Jos googlettaa hakusanalla "kirjalijakettu", näytölle lävähtää ensin sivullinen Katjaa, siis Katja Kettua, kirjailijaa.

Kaikki kuitenkin tietävät, että Kirjalijakettu on Toenperän kirjaston vuodesta 2004 myöntämä merkittävä kirjallisuuspalkinto, ja arvonimi, jonka voi saavuttaa kirjalija, jonka teoksia Lukukettu-diplomia suorittavat lukevat ahkerasti.

Kirjalijakettu Hall of Fame:

1) Timo Parvela 2004
2) Jukka Parkkinen 2005
3) Jii Roikonen 2006
4) Marja-Leena Tiainen 2007
5) Tiina ja Sinikka Nopola 2008
6) Jukka Itkonen 2009
7) Markus Majaluoma 2010
8) Mauri Kunnas 2011
9) Kirsi Kunnas 2012


ja

10) JUSSI JUBA TUOMOLA 2013 
 
        
Kuva: Riitta Supperi, Otava

Juba tunnetaan erityisesti Viivi ja Wagner -stripeistään. Minerva on puolestaan täyspitkä sarjakuva, kiikkutuolilla lentävä Minerva joutuu Pohjoisnavalle ja lentävällä ammeella Amazonille. Mukana seikkailee myös salaperäinen Petra, sekä useita eriskummallisia apureita, kuten silmätön Kerttu Kaljurotta tai kärttyinen Pellervo Pingviini. Minervan tehtävänä on maailmakaikkeuden pelastaminen. Tietenkin!


Minerva-sarjakuvat ovat sekoitus seikkailusarjakuvaa, slapstick -komediaa ja satua. Juba on erittäin ytimekäs sanankäyttäjä, jonka huikeat repliikit istuvat hyvin absurdien hahmojen suuhun. "Vaikka hippi olenkin, en ole koskenlaskija", sanoo "Toppis", Toppatakkihippi  teoksessa Alajuoksun pullukka (s. 19). Seuraavassa albumissa siirryttäneen vallan pois Maa-planeetalta. Liekö Juba lukenut huolellisestikin Edgar Rice Burroughsin Mars- ja Pellucidar -sarjat?

Onnea Juba! Lukuiloa on riittänyt!